Footy

Използването на технологиите във футбола: Нова ера на техническа трансформация и иновации

През последните години елитният футбол претърпя дълбока трансформация чрез интегриране на авангардни технологии. От системи за проследяване на играчи до софтуер за управление на съня, играчите разполагат с няколко инструмента, за да повишат представянето си.

Тази статия разглежда различните начини, по които технологията и в частност Footy революционизира света на елитния футбол, подчертавайки използването на GPS и LPS системи, платформи за физическа оценка и софтуер за управление на съня. Управлението на натоварването и възстановяването за оптимизиране на представянето на играчите и намаляване на риска от наранявания остава основна грижа за спортните учени, когато работят с играчи, което прави тази тема много важна за разглеждане.

Технология за проследяване на играчи – Еволюция на GPS и LPS системите

Технология за проследяване на играчи – Еволюция на GPS и LPS системите
Събирането на GPS данни е преобладаващо от доста време. Почти всеки професионален клуб използва тази технология, а значителен брой полупрофесионални и любителски клубове също осигуряват събирането на този тип информация (Akenhead & Nassis, 2016).

Причините за приемането му са многофакторни. GPS данните позволяват наблюдение на натоварването на играчите и се използват главно за тази цел, като гарантират, че те напредват с подходящи темпове и постигат конкретни цели. Тези цели могат да бъдат индивидуални, специфични за позицията или свързани с екип.

Данните обаче могат да бъдат използвани за различни други цели. През последните години полезността на GPS данните се разшири отвъд мониторинга на физическото натоварване. Той е използван за по-широки анализи на ефективността, надхвърлящи физическите аспекти.

Това разширение предлага различни перспективи за потенциални приложения на събраните данни. Тези приложения интересуват не само физическите треньори, но и членовете на техническия персонал. Връзката между физическите и технико-тактическите измерения на играта може да бъде установена чрез данните, събрани чрез GPS технология.

Тази форма на анализ прави тези данни особено интригуващи. Способността да се предоставя изчерпателна обратна връзка на техническите екипи е от голямо значение и може да улесни приемането на различни аспекти от треньорите. Например, отваря вратата за модифициране на тренировъчните натоварвания според конкретни физически цели, като по този начин осигурява тяхната подкрепа.

Постоянно нарастващите възможности на GPS технологията позволяват по-голямо участие от различни практикуващи. Възможността да се наблюдават данни в реално време по време на тренировъчни сесии и впоследствие да се коригират натоварванията предлага значително предимство на тази технология.

Технико-тактическите и физическите треньори, които получават незабавна обратна връзка по време на обучението и притежават гъвкавостта да адаптират и модифицират упражнения, за да отговорят на различни изисквания, позволяват по-интегриран подход. Това гарантира, че играчите правят това, което са планирали за конкретното упражнение или сесия.

Някои клубове също инвестират в технологията за локална система за позициониране.

За разлика от GPS, който разчита на сигнали за време, излъчвани от сателити в орбита, LPS работи по различен начин, като устройствата предават сигнали за време към локално разположени антени. Тези характеристики предоставят на LPS технологията превъзходна валидност и надеждност в сравнение с GPS технологията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *